Krajowy Plan Odbudowy A1.2.1. Inwestycje dla przedsiębiorstw w produkty, usługi i kompetencje pracowników oraz kadry związane z dywersyfikacją działalności w branży: HoReCa, kultura, turystyka.
KTO MOŻE SKŁADAĆ WNIOSEK: mikro, małe i średnie przedsiębiorstwa z całej Polski, prowadzące działalność w następujących sektorach: hotelarstwo, gastronomia, turystyka oraz kultura.
NA CO MOŻNA OTRZYMAĆ ŚRODKI - inwestycje w bazę usługową lub produkcyjną, których celem jest unowocześnienie lub dywersyfikacja prowadzonej działalności, w tym na:
- roboty budowlane,
- budowę nowych linii produkcyjnych,
- zakup maszyn i urządzeń niezbędnych do wprowadzenia nowych produktów/usług,
- zieloną transformację (zmniejszenie ilości odpadów, recykling, energię odnawialną),
- wykorzystanie technologii cyfrowych w związku z koniecznością dokonania zmian procesów, sposobu funkcjonowania przedsiębiorstwa,
- podnoszenie kwalifikacji pracowników np. szkolenia mające na celu nabycie nowych umiejętności lub przekwalifikowania pracowników,
- usługi rozwojowe na rzecz wspieranego przedsiębiorstwa np. opracowanie studium wykonalności, modelu biznesowego, opracowanie procedur technicznych.
FORMA UDZIELANEGO WSPARCIA:
Bezzwrotna dotacja w formie pomocy de minimis.
Poziom dofinansowania do 90%.
NABÓR:
Od 25 czerwca 2024 do 10 sierpnia 2024 r.
DODATKOWE INFORMACJE:
- Maksymalna wartość kosztów kwalifikowalnych: 600 000, 00 zł
- Maksymalna wartość dotacji: 540 000,00zł
- Minimalna wartość dotacji: 50 000,00 zł
- Okres realizacji przedsięwzięcia nie może być dłuższy niż 12 miesięcy i nie może przekraczać dnia 31.01.2026r.
- Wsparciem zostaną objęte przedsiębiorstwa, które odnotowały MINIMUM 20% spadek obrotów z tej działalności w latach 2020-2021.
- Kody PKD działalności objętej wsparciem:
- 55.10.Z Hotele i podobne obiekty zakwaterowania
- 55.20.Z Obiekty noclegowe turystyczne i miejsca krótkotrwałego zakwaterowania
- 55.30.Z Pola kempingowe (włączając pola dla pojazdów kempingowych) i pola namiotowe
- 56.10.A Restauracje i inne stałe placówki gastronomiczne
- 56.10.B Ruchome placówki gastronomiczne
- 56.21.Z Przygotowywanie i dostarczanie żywności dla odbiorców zewnętrznych (katering)
- 56.29.Z Pozostała usługowa działalność gastronomiczna
- 56.30.Z Przygotowywanie i podawanie napojów
- 59.14.Z Działalność związana z projekcją filmów
- 77.21.Z Wypożyczanie i dzierżawa sprzętu rekreacyjnego i sportowego
- 77.34.Z Wynajem i dzierżawa środków transportu wodnego
- 77.35.Z Wynajem i dzierżawa środków transportu lotniczego
- 79.11.A Działalność agentów turystycznych
- 79.11.B Działalność pośredników turystycznych
- 79.12.Z Działalność organizatorów turystyki
- 79.90.A Działalność pilotów wycieczek i przewodników turystycznych
- 79.90.B Działalność w zakresie informacji turystycznej
- 79.90.C Pozostała działalność usługowa w zakresie rezerwacji, gdzie indziej niesklasyfikowana
- 82.30.Z Działalność związana z organizacją targów, wystaw i kongresów
- 85.51.Z Pozaszkolne formy edukacji sportowej oraz zajęć sportowych i rekreacyjnych
- 91.02.Z Działalność muzeów,
- 90.03.Z. Działalność historycznych miejsc i budynków oraz podobnych atrakcji turystycznych
- 91.04.Z Działalność ogrodów botanicznych i zoologicznych oraz obszarów i obiektów ochrony przyrody
- 96.04.Z Działalność usługowa związana z poprawą kondycji fizycznej